Nvidia sluit Russische kantoren, zal verhuizende werknemers het land uit vliegen, zegt het rapport

Chipmaker Nvidia beëindigt haar activiteiten in Rusland en geeft haar medewerkers in het land de kans om te verhuizen.

In een verklaring, Nvidia Corp. NVDA,
+5,23%
bevestigde dat het alle activiteiten staakt en zijn kantoren in Rusland sluit. “Nadat we de verzendingen naar het land eerder hadden opgeschort, bleven we ons kantoor behouden om onze werknemers en hun gezinnen te ondersteunen”, voegde het bedrijf eraan toe. “Met de recente ontwikkelingen kunnen we daar niet meer effectief opereren.”

Alle werknemers krijgen de mogelijkheid om hun baan in andere landen voort te zetten, aldus Nvidia.

Nvidia stopte in maart met de verkoop van zijn producten in Rusland, na de verwoestende invasie van Oekraïne door Rusland, meldt de Wall Street Journal. Rusland was historisch goed voor ongeveer 2% van de omzet van Nvidia, zei de CFO van het bedrijf, Colette Kress, tijdens de telefonische vergadering over het fiscale eerste kwartaal in mei.

Zie nu: Terwijl Oekraïne grondgebied terugwint, is het IMF van cruciaal belang om meer financiële steun te krijgen van de bondgenoten van Kiev, zegt de chef van de Nationale Bank

Onder verwijzing naar een bron dicht bij het bedrijf, meldt Forbes dat Nvidia nu werknemers die ermee instemmen te verhuizen naar kantoren in andere landen vanuit Rusland op chartervliegtuigen neemt. Nvidia heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar op de verhuizing.

“Nvidia heeft de juiste morele beslissing genomen”, vertelde Mark Dixon, oprichter van het Moral Rating Agency, aan MarketWatch. Het Agentschap is opgericht om te onderzoeken of de beloften van bedrijven om Rusland te verlaten zijn waargemaakt, en het onderzoek omvat zowel Amerikaanse als buitenlandse bedrijven.

“Maandenlang [Nvidia] gedroeg zich als een verwarde humanitaire door Russische werknemers op de loonlijst te houden, omdat het betalen van Russische salarissen en Russische overheidsbelastingen alleen helpt bij het financieren van humanitaire gruweldaden in Oekraïne”, voegde Dixon eraan toe. “Door de werknemers banen in het buitenland aan te bieden, trekt Nvidia niet alleen de economische stekker uit Rusland, maar draagt ​​ook bij aan de braindrain.”

De nieuwste zet van de chipmaker is volgens Dixon het perfecte model voor westerse bedrijven om te volgen. “Het is een dubbele klap voor Rusland, terwijl het het bedrijf in staat stelt om voor zijn werknemers te zorgen”, zei hij. “Een moreel nette oplossing voor moeilijke afwegingen.”

Zie nu: Zes maanden nadat Rusland Oekraïne binnenviel, analyseert de ‘Courage Index’ van het Moral Rating Agency de verklaringen van bedrijven over de agressie van het Kremlin

Nvidia-rivaal Intel Corp. INTC,
+2,71%
kondigde op 3 maart aan dat het de verzendingen naar alle klanten in Rusland en Wit-Rusland had opgeschort. Op 5 april schortte Intel al haar bedrijfsactiviteiten in Rusland op.

Intel, samen met andere Amerikaanse technologiegiganten Alphabet Inc. GOOGL,
+3,04%,
Apple Inc. AAPL,
+2,56%,
en International Business Machines Corp. IBM,
+3,28%,
is ook door het Moral Rating Agency geïdentificeerd als een “moedige” aanklagers van de Russische invasie.

Nvidia-aandelen, die dit jaar met 55,3% zijn gedaald, stegen dinsdag met 4,9%. De S&P 500-index SPX,
+3,06%,
dat in 2022 met 20,7% is gedaald, steeg met 2,6% in de handel van dinsdag.

Leave a Comment